De Maine Coon

De oorsprong van de Maine Coon

De Mainecoon is een grote, stoere kat. Dit ras komt van oorsprong uit Noord-Amerika. Vroeger werd gedacht dat de Maine Coon ontstaan was uit een kruising met een Lynx en een wasbeer (Rac-Coon). Overigens geheel onterecht. Ze kwamen het meest voor in de staat Maine, vandaar de naam Maine coons. De echte voorouders zijn waarschijnlijk andere langharige rassen, afkomstig overzee vanuit Europa, zoals de pers, de Turkse Angora en de Noorse Boskat.

Dit ras is een natuurras. Dat wil zeggen dat het natuurlijk is ontstaan en dat het ook verboden is om dit ras te mengen (kruising) met een ander ras. De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras. Gedomesticeerd betekent: Door mensen gehouden. Domesticatie is een eeuwigdurende aanpassing van dieren aan het leven bij mensen. Voortplanting en levensonderhoud wordt door de mens in de hand gehouden.

De Maine Coon uiterlijk

Het uiterlijk

Een Maine Coon wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Doordat dit ras zich relatief langzaam ontwikkeld zijn zij pas met 4 jaar helemaal volwassen, pas dan zullen zij de juiste grootte, type en hun uiteindelijke vacht hebben. Zij zijn groter dan de huiskat. Een volwassen Maine Coon zal tussen de 5 en 9 kilo gaan wegen waarbij de katers zwaarder en groter zullen zijn dan de poezen.
Zij staan bekend om hun stoere uiterlijk met een ruige vacht, volle kraag, lang buikhaar, stevige snuit en kin en pluimen op hun oren. Ook hebben ze een lange, volle staart welke minimaal de lengte van het lichaam heeft.

Onderhoud vacht

Door de langharige vacht verwacht je veel onderhoud te hebben aan de Maine Coon maar dat is niet zo. De vacht heeft geen speciale verzorging nodig.

Één keer in de week kammen is voldoende en zorgt voor een mooie glanzende vacht. De vacht is waterafstotend en zorgt ervoor dat de kat is beschermd tegen kou, regen en sneeuw. Dit ‘vettige’ laagje zorgt er ook voor dat de vacht niet snel klit. Tijdens de rui kan je de kat helpen de haren kwijt te raken door met een grove kam 2 keer per week te kammen. Voor de staart van de Maine Coon zijn er speciale roltand kammen, deze zijn wat milder en zorgen ervoor dat de staart mooi vol blijft en de haren niet beschadigd.

Maine Coons zijn er in allerlei patronen en kleuren maar er zijn wel -niet toegestane- kleuren. Lilac en Chocolate, Cinnamon en Fawn zijn niet toegestaan en pointaftekeningen zoals de Siamees zijn niet geoorloofd.

De volledige rassenstandaard kunt u vinden bij een rassen vereniging.

Het gewicht van kittens

Let op, dit is slechts een indicatie.

Leeftijd

Katers

Poezen